تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی
در دنیای امروز با بودجههای محدود و نیاز به راهحلهای مقرونبهصرفه، همه سازمانها باید اطمینان حاصل کنند که منابع سرمایهگذاریشده در آموزش را بهطور مؤثر در حوزههایی که نیاز به آموزش و توسعه دارند، استفاده میکنند تا بازده سرمایهگذاری مثبت به حداکثر برسد.
یکی از روشهای اساسی برای تحقق این هدف، انجام تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی (TNA) است. معمولاً این تحلیل به جای تمرکز بر برنامه بلند مدت آموزشی، بر تکمیل آموزش محتوای خاص در یک بازه زمانی مشخص متمرکز است.
اهمیت تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی
TNA روشی است برای تعیین این که آیا نیاز آموزشی وجود دارد یا خیر. شکاف بین وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب میتواند به مشکلاتی اشاره کند که به نوبه خود میتواند به یک نیاز آموزشی تبدیل شود.
این فرآیند به شناسایی دقیق سطوح وضعیت موجود در سازمان کمک میکند و از طریق ابزارهای مختلف مانند نظرسنجیها، مصاحبهها، مشاهدهها یا کارگاههای آموزشی، به تحلیل وضعیت فعلی و شناسایی نواحی نیازمند آموزش میپردازد.
انواع تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی
سه نوع مختلف از تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی وجود دارد که بسته به اهداف میتوانید آنها را انجام دهید:
تحلیل نیازهای آموزشی سازمانی
به طوری کلی مسائل شرکت را نگاه میکند تا مشخص کند که کدام برنامههای آموزشی در سطح کلان وجود ندارند یا به کدام آموزش نیاز است.
تحلیل نیازهای آموزشی تیمی
بر نیازها و کاستیهای آموزشی یک بخش خاص متمرکز است. این آموزشها معمولاً شامل برنامههایی برای همکاری و تیمسازی هستند تا انگیزه و حل مسئله گروهی را تقویت کنند.
تحلیل نیازهای آموزشی فردی
این ارزیابی شخصیترین نوع تحلیل است که بر اهداف شغلی یک کارمند تمرکز دارد و معمولاً با یک ارزیابی عملکرد یا ارزیابی فردی آغاز میشود.
چگونه تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی انجام دهیم
این فرآیند شامل چند مرحله اصلی است تا نیازهای آموزشی کارکنان به دقت شناسایی شود. دستورالعملهای زیر میتواند به شما کمک کند تا تحلیل نیازهای آموزشی را در محل کار خود به درستی انجام دهید:
- تعریف اهداف آموزشی
- ارزیابی مهارتهای موجود
- ارزیابی شایستگیها و تعیین شکافهای عملکردی
- تجزیه و تحلیل سود و هزینه
تعریف اهداف آموزشی
اولین گام، شناسایی اهداف آموزشی برای تیم است. هنگام تعریف اهداف آموزشی، مهم است که مهارتهایی را که هر کارمند برای بهتر انجام دادن کارهای خود به آنها نیاز دارد، در نظر بگیرید.
این مهارتها به اولویتبندی آموزش کمک میکند؛ و میتوانند شامل مهارتهای فنی، مهارتهای نرمافزاری، مهارتهای رهبری یا هر نوع مهارت دیگری باشند. معمولاً بهتر است که با کارکنان در مورد آموزشهایی که احساس میکنند به آن نیاز دارند، صحبت کنید.
ارزیابی مهارتهای موجود
در این گام، باید شایستگیهایی که کارکنان باید در آنها آموزش ببینند شناسایی شوند. این شایستگیها میتوانند شامل مهارتهای فنی، مهارتهای نرمافزاری، مهارتهای رهبری یا هر نوع مهارت دیگری باشند که برای بهبود عملکرد سازمان ضروری است.
ارزیابی شایستگیها و تعیین شکافهای عملکردی
در این مرحله، باید شایستگیهای فعلی کارکنان ارزیابی شود تا شکافهای موجود بین شایستگیهای فعلی و مورد نیاز شناسایی شوند. این شکافها میتوانند شامل کمبود مهارتهای خاص یا نیاز به بهبود در برخی حوزههای شغلی باشند.
تجزیه و تحلیل سود و هزینه
یکی از مراحل کلیدی در هر پروژه آموزشی، تحلیل سود و هزینه است. در این مرحله، هزینههای مربوط به اجرای برنامههای آموزشی با منافع احتمالی آنها مقایسه میشود تا تعیین شود که آیا این سرمایهگذاری برای سازمان مقرونبهصرفه است یا خیر. تحلیل سود و هزینه به تصمیمگیریهای هوشمندانهتر کمک میکند.
ما چگونه تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی را انجام می دهیم؟
- تعیین نتایج مورد نظر
- پیوند پیامدهای مورد نظر را با رفتار کارکنان
- شناسایی شایستگیهای قابل آموزش
- ارزیابی شایستگیها و تعیین شکافهای عملکردی
- اولویتبندی نیازهای آموزشی
- تعیین نحوه انجام آموزش
- تجزیه و تحلیل سود و هزینه
- برنامهریزی برای ارزیابی آموزش
سخن آخر
در دنیای رقابتی امروز، سازمانها نیاز دارند تا بهطور مستمر در فرآیندهای آموزشی خود سرمایهگذاری کنند تا کارکنان خود را توانمند سازند و عملکردشان را بهبود بخشند.